Slik forbereder du deg til jobbintervju

Etter å ha søkt på diverse stillinger, skjer det endelig – du blir innkalt til jobbintervju. Dette er positivt, siden det tyder på at arbeidsgiver mener du kan være kvalifisert for jobben.

Men det å bli invitert på et jobbintervju kan også være skremmende. Hva skal du si, og hvordan kan du forberede deg? Dette skal vi nå se nærmere på!

Still faglig forberedt

Dersom du har søkt jobb innen bygg og anlegg, er det mye inspirasjon å hente på nett. Les for eksempel et bygge magasin, der du kan lære mer om bransjen.

Uansett hva slags jobb du har søkt på, er det viktig at du stiller forberedt til jobbintervjuet. Det er nemlig viktig å vise at du har tilstrekkelig med kunnskap om bransjen.

Eller har du kanskje søkt jobb innen IT? Da kan det lønne seg å lese relevant fagstoff på forhånd. Skal du jobbe med datasikkerhet, kan det for eksempel lønne seg å lese på sider som Mac-Antivirus.no.

Finn relevante nettsider som gir deg den kunnskapen arbeidsgiver setter pris på. Dette vil garantert spille positivt inn for deg som arbeidssøker!

Les stillingsannonsen

Noe annet du bør gjøre når du skal forberede deg til jobbintervju, er å lese nøye gjennom stillingsannonsen. Her kan du se svart på hvitt fra arbeidsgiver forventer av deg. Har du egenskapene og nøkkelkunnskapen som trengs?

Det er viktig å ikke lyve på seg egenskaper man ikke har. Dette vil uansett bli oppdaget før eller siden. Fremhev heller de positive egenskapene du har, og forklar arbeidsgiver hvorfor akkurat du er perfekt for stillingen.

Les om bedriften

I tillegg til å lese stillingsannonsen, kan du med fordel lese deg opp på bedriften. Sjekk om bedriften du har søkt jobb hos har en «Om oss»-side, og lær mer om bedriftens målsetninger og idealer.

Det er selvfølgelig en stor fordel om du som arbeidssøker kan fremheve på jobbintervjuet at du kan bidra til at målsetninger kan nås. Dette er noe arbeidsgiver vil sette pris på, så ikke vær redd for å selge deg selv.

Vær presis

Dersom du har blitt invitert på jobbintervju, er det viktig at du møter presis. Dersom du kommer for sent til eget jobbintervju, vil arbeidsgiver kanskje få et dårlig inntrykk av deg.

Det er mulig arbeidsgiver tror at du også vil komme for sent på jobb, om du er sent ute til intervjuet. Dersom du ser at du ikke vil rekke å stille opp på intervjuet til avtalt tid, bør du i det minste avklare dette på forhånd.

Spørsmål du får på et jobbintervju

Mange gruer seg for å måtte svare på de typiske spørsmålene som dukker opp på et jobbintervju. «Hva er dine negative sider?» er en klassiker. Her gjelder det å ikke nevne negative sider ved deg selv som direkte påvirker jobben du skal utføre.

Finn gjerne negative sider ved deg selv som kan snus til noe positivt. Kanskje du henger deg litt mye opp i detaljer innimellom? Slike ting er innafor å nevne!

Du bør også regne med at du får spørsmål om hvorfor du søkte på akkurat denne jobben. Her kan det være greit å fortelle litt om egne målsetninger, og hvordan du tror du kan oppnå disse ved å arbeide hos den aktuelle bedriften.

Foruten de overnevnte spørsmålene, finnes det mange andre relevante spørsmål du kan få. Her er oversikt over de mest vanlige spørsmålene (forbered deg på disse):

  • Hva er dine positive sider?
  • Hva er dine negative sider?
  • Hvorfor søkte du på jobben?
  • Hvorfor sluttet du i den forrige jobben?
  • Hva slags relevant erfaring har du?
  • Hva kan du tilføre bedriften?
  • Har du noen spørsmål?

Tips til jobbintervjuet

Når du deltar på et jobbintervju, gjelder det å ha visse triks i ermet. Det er for eksempel lurt å lytte når arbeidsgiver prater. Dette gjør det enklere å svare på eventuelle spørsmål som dukker opp. Ta deg tid til å tenke (litt) før du svarer.

Et annet tips er å forberede seg ekstra godt på spørsmålet om hva du kan tilføre bedriften. Det er nemlig her du får en gyllen mulighet til å selge deg selv og dine kunnskaper. Pass likevel på at du ikke overdriver og skryter for mye av deg selv.

Det er også positivt å vise at du er interessert. Forbered gjerne noen spørsmål til arbeidsgiver, slik at han eller hun merker at du virkelig vil ha jobben.

Et siste tips er å øve seg på jobbintervjuet. Du trenger ikke intervjue deg selv i speilet, men få gjerne en bekjent til å stille deg typiske jobbintervju-spørsmål.

Oppsummering – hvordan forberede seg til jobbintervju?

Dersom du har blitt invitert til et jobbintervju, er det flere ting du kan gjøre for å stille mer forberedt. Først og fremst bør du være faglig forberedt. Les deg opp på relevant fagstoff dersom du er usikker på noe.

I tillegg er det lurt å forberede seg på de vanligste spørsmålene, og lære seg mest mulig om bedriften på forhånd. Vis at du er interessert, og ikke vær redd for å fremheve dine positive sider. Lykke til!