Slik kan du finne ledige stillinger

Det kan være vanskelig å finne seg en jobb, spesielt som ung. For mange blir det viktig å tjene egne penger på et tidspunkt og for mange studenter er det avgjørende at de får seg en jobb ved siden av studiet. Rett og slett for å kunne ha råd til å betale de utgiftene som skal betales.

For mange unge handler det også om å oppleve litt økonomisk frihet. Når du kommer til det punktet i livet der du ikke trenger å spørre foreldre om penger hver gang du ønsker å gjøre noe. Selv om det er mange gode grunner til å få seg en jobb er det ikke alltid like lett. Men, slapp helt av. Her skal du få noen tips til hvordan du kan finne stillinger som passer deg.

Gode nettsider

Det finnes mange forskjellige norske jobbportaler du kan besøke. Der er det stillinger som lyses ut hver dag. Finn.no og Nav.no er blant siden som lyser ut nye stillinger hver dag. Her finnes det mye diverse og forhåpentligvis finner du noe som passer deg. Ønsker du å jobbe i en fritidsklubb, på et gamlehjem eller som skoleassistent kan det være en ide å sjekke ut kommunenes egne hjemmesider. Der lyser de ofte ut stillinger. For å finne disse utlysningene trenger du bare å google kommunens navn + ledige stillinger.

Litt som du gjør om du ønsker en kommunal jobb så kan du også sjekke ut store bedrifters hjemmesider for å se om de har noen ledige stillinger. For eksempel IKEA, H&M og kjøpesentre legger ut stillinger på egne sider, så dersom dette er jobber du ønsker er det verdt å sjekke ut deres egne sider. Skulle de ikke ha noe tilgjengelig er det alltid verdt å gå innom med CV-en din for å vise at du er interessert.

Skal du besøke bedriften eller ringe?

Å gå innom med CV-en din på steder du ønsker å jobbe er alltid et pluss. Det viser at dette er en jobb du virkelig ønsker. Det gjelder uansett om du ønsker deg en deltidsjobb mens du går på videregående eller om du ønsker en mer studierelevant jobb ved siden av studiene. Gå innom å vis dem hvem du er, vis dem smilet ditt. Fortell kort om deg selv og hvorfor du ønsker jobben dersom de har tid til å høre på. Husk å vektlegge kvaliteter du tror bedriften setter pris på, basert på hvilket marked bedriften jobber innenfor.

Mange lurer på om det er bedre å ringe enn å gå innom. Det er alltid bedre å gå innom ettersom du da får vist dem hvem du er og hvor mye du har lyst på jobben. Du bør kun ringe dersom du har konkrete spørsmål om en stilling som allerede er lyst ut. Det er ingen skade i å ringe dersom du har spørsmål. Dette viser også bare at du har interesse for jobben og at du dermed ønsker å gjøre søknaden din perfekt.

Bruk nettverket ditt

Et annet tips er å bruke nettverket ditt. Mange bedrifter trenger hjelp selv om de ikke har lyst ut noen stilling. Kanskje tenker de at de skal gjøre det snart eller kanskje burde de gjort det for lenge siden, men timeplanen har bare ikke gått opp. Er det ingen ledig stilling enda så har du hvert fall vist din interesse. Husk at som sjef så er det en viss risiko når de velger å ansette noen. Det er derfor et pluss for sjefen dersom noen vedkommende kjenner anbefaler eller nevner deg. Så bruk nettverket ditt for alt det er verdt.

Husk at nettverket ditt ikke er større enn det du lar det være. Nettverket ditt trenger ikke bare bestå av nære venner, det kan bestå av foreldres venner, noen på trinnet under deg, noen du spiller fotball med eller noen du bare har møtt på fest en gang tidligere. Det er et fåtall mennesker som ikke ønsker å hjelpe deg dersom du ber om de. Jo større nettverk du har, jo lettere blir det for deg. Dette gjelder også senere i livet.

LinkedIn

For deg som søker en mer studierelevant jobb kan det være en god ide å sette opp en konto hos LinkedIn. Her finner du stillinger som ofte baserer seg litt mer på relevant studie og erfaring. Dersom du ikke trenger en jobb enda, men tenker at du kommer til å trenge det i nærmeste fremtid, da kan det også være lurt å sette opp en konto. Her kan du nemlig legge til folk så nettverket ditt blir stort og du kan også sette opp en stillingsvarsel, slik at du får varsel hver gang en relevant stilling dukker opp.