Godt lys er viktig for arbeidsmiljøet

Belysning er utrolig viktig fordi 80 % av sanseinntrykkene våre kommer gjennom øyet. Feil arbeidslys fører ofte til at du anstrenger øynene dine og sitter i feil arbeidsstilling foran skjermen. Dette kan føre til hodepine og muskelspenning i tillegg til stiv nakke og skuldre.

Dagslyset er best

Dagslys er det beste lyset. En viss mengde dagslys er vanligvis nødvendig for at du skal føle deg komfortabel i et rom. Gode vinduer som lar lyset fylle rommet er helt klart det beste arbeidslyset. Om vinteren får man ikke like mye lys som om sommeren, så det gjelder å utnytte det lille lyset man får. Sett deg derfor nærme vinduet slik at du får så mye naturlig lys som overhodet mulig. Hvis det trekker og er for kaldt ved vinduet, så er det nok på tide å kjøpe nye vinduer. Da kan det være smart å besøke Sparevinduer.no og finne noen som passer til dine behov.

Lyset må ikke blende

Det er viktig at lyset ikke blender. Derfor må datamaskinskjermen plasseres riktig i forhold til vinduene. Dagslyset skal falle inn fra siden og ikke verken forfra eller bakfra. Hvis du sitter med skjermen mellom deg og vinduet, vil bakgrunnslyset overdøve lyset på skjermen, og du må anstrenge øynene for å se hva som står på skjermen. Hvis du har vinduet rett bak deg mens du sitter ved skjermen, vil skjermen skape ubehagelige refleksjoner.

Dagslyset varierer og skifter alt etter hvilket vær det er, tid på døgnet og årstid.  Derfor skal det være mulig å skjerme for dagslyset ved hjelp av gardiner, markiser eller persienner.

Som oftest er dagslys ikke nok. Som regel vil det være nødvendig med ekstra lys som kan justeres i forhold til rommet og naturlig dagslys.

Tilpass etter behov og oppgaver

Lysstyrken på et skjermarbeidsområde skal være mellom 200 og 300 lux. Det kan være svakere hvis du må lese i papirer. Lyset bør ikke være skarpt – dvs. at det stort sett bør bestå av indirekte (reflektert) lys.

Lyset må tilpasses den enkeltes behov, oppgaver, alder og omgivelser. Synet svekkes med alderen, og det er derfor spesielt viktig å skape gode kontraster, avskjerminger og reflekser. I noen tilfeller kan det være nødvendig med kraftigere lys, men man bør være varsom siden dette kan skape mer refleksjon.

Distribusjonen av lys

Du får den beste arbeidssituasjonen når det er indirekte lys i hele rommet supplert av en eller flere arbeidslamper rundt selve skjermen. Radene med neonrør i store kontorlokaler er ikke tilstrekkelige. Det skal være mest lys på arbeidsflaten, altså på tastaturet og papirene du har rundt deg. Dessuten bør det være mindre lys på selve skjermen enn ellers i lokalet.

Direkte og indirekte lys

Du får den beste distribusjonen av lys ved å kombinere direkte og indirekte belysning.

Indirekte lys reflekteres fra f.eks. vegger og tak. Lysarmaturer som sender en del av lyset opp til taket og en del ned mot gulvet kan være en god kombinasjon. Selve pæren eller røret må normalt ikke være synlig. Det gir behagelig belysning uten dype skygger.

På skjermen og på arbeidsplassen bør du bruke arbeidslys. En asymmetrisk lampe som kaster lys direkte på skrivebordet sørger for at papir og tastatur blir tilstrekkelig opplyst – uten å blende.

Se lyset i sin helhet

Det er ikke nok at den enkelte lampen er god, og at skjermen er riktig i forhold til vinduet. Det er nødvendig å se på alle lyskildene i en sammenheng, og så vurdere om den totale belysningen er riktig og om den evt. kan justeres etter forholdene.