Hvordan redusere sykefravær på arbeidsplassen

Ifølge NAV og KS, koster sykefravær norske bedrifter mange milliarder i året grunnet fravær, noes om utgjør 15000 kr per uke en arbeidstaker er borte fra jobb. Og selv om sykdom holder folk unna arbeid gjennom hele året, er vi ekstra utsatt for forkjølelser, influensa og andre virus gjennom vinteren, noe som gjør de kaldeste månedene til de dyreste.

Rhinovirus eller vanlig forkjølelse?

Over 200 hundre virus kan føre til forkjølelse, men rhinovirus er det vanligste når fallende luftfuktighet og temperaturer bidrar til deres spredning og dermed de sesongbaserte utbruddene.

Mange blir årlig innlagt på sykehus på grunn av influensarelaterte plager

Influensaviruset trives best i kaldere, tørrere luft og forurenser overflater innendørs. Når vi begynner å trekke inn fra kulden, løper vi samtidig en høyere risiko for å få influensa. Den nøyaktige starten på ‘influensasesongen’ varierer, men den starter ofte i oktober, med en topp i månedene fra desember til februar før den går ned i løpet av mars. Grafen under viser spredningen de siste tiårene, med fokus på hvilken måned med flest tilfeller i årene mellom 1982 og 2018.

https://www.cdc.gov/flu/about/season/flu-season.htm

Hvorfor spres sykdommer på jobben?

Forkjølelser og influensa spres gjennom direkte eller indirekte kroppskontakt. Et håndtrykk, deling av telefoner, eller til og med bruk av såpedispenseren kan føre til et utbrudd. Virusene kan overleve opp til 72 timer på harde overflater. Dette betyr at når influensaen har ankommet, kan den raskt spres på følgende måter.

  1. Hosting og nysing – dråper fra hosting inneholder bakterier som kan fly opp til 1,5m eller mer, noe som utgjør en smittefare for folk rundt oss. Dekk til nesen og munnen hvis du hoster, eller bruk et papirtørkle og kast det med en gang du har brukt det.
  1. Forurensede overflater – 50% av hyppig berørte overflater vil være infisert av viruset før lunsj. Det holder at en på jobben er syk, før dørhåndtak, telefoner, eller kjøleskapet blir en smittekilde. I tillegg viser det seg at folk som jobber i åpent kontorlandskap i gjennomsnitt tar flere sykedager i året sammenlignet med de som jobber hjemmefra.
  1. Manglende rengjøring – noen områder er vanskeligere å rengjøre, noe som gjør at kontoret kan bli rene bakteriebomber.

De antimikrobielle ekspertene i BioCote®,  fant ut at vanndispensere med flasker må demonteres før de plasseres i varmt vann med sitron i 12 timer for å sikre at de er hygieniske, så det er ikke vanskelig å forstå at vannkjølere med flasker kan forårsake mye bekymring og influensa.

Bruk BioCote® teknologi for å bekjempe bakterier på kontoret

Pulter kan inneholde 400 ganger mer bakterier enn et typisk toalettsete, disse kan du nå holde bakteriefri med BioCotes antimikrobielle teknologi. Tenk på all produktiviteten du kan oppnå ved å unngå smitte samtidig som du holder dine ansatte sunne og fornøyde.

En studie utsatte fem forskjellige bakterier for BioCote® sølvbehandlede laminater. I løpet av 28 dager viste det seg at det ikke vokste noen bakterier på de behandlede overflatene, et tydelig bevis på at BioCote-teknologien hindrer vekst og spredning av potensielt skadelige mikrober. Ved å bruke BioCote på pulter, kjøkkenutstyr og baderomsmøbler, kan man beskytte sine ansatte gjennom hele året, ikke bare i vintermånedene.

Færre syke ansatte gir bedre lønnsomhet

NAV og KS anslår at samfunnet taper så mye som 22 milliarder i året grunnet sykefravær.

Situasjonen blir verre av at syke ansatte likevel kommer på jobb, noes om skjer i alt for stor grad på noen arbeidsplasser. Det viser seg at å oppmuntre ansatte som føler seg litt dårlig til heller å ta en sykedag i stedet for å komme på jobb og smitte andre er mye mer lønnsomt for bedriftene.

Forebygging er mye bedre enn behandling

Proaktive handlinger før en krise oppstår er en mye mer effektiv strategi enn å bare reagere på situasjonen når den er der. Antimikrobielle kontorer med vanndispensere fra Waterlogic behandlet med BioCote har mindre smitterisiko; færre ansatte blir syke på grunn av forurensede overflater, bedriften fortsetter å vokse. Invester i apparater og kontorartikler behandlet med BioCote-teknologi for å være klar før vinteren kommer, det vil lønne seg. 

 

Som en verdensledende leverandør av bærekraftige vanndispenser, oppmuntrer Waterlogic  til produktive arbeidsmiljø og helsefokus for de ansatte. I vår innsats for å øke bevisstheten rundt trivsel på arbeidsplassen, dekker vi det viktigste temaet for enhver arbeidsgiver om vinteren: Hvordan redusere sykdomsfraværet? Forkjølelse og influensavirus påvirker ansatte og koster milliarder av kroner. Ved å innføre forebyggende tiltak, kan bedrifter forberede seg på vinteren på vinterens utfordringer samtidig som man bidrar til at bedritens resultat bedres i travle juletider.