Jobbintervju tips
Jobbintervjuet er en slags eksamen i jobbsøkerprosessen, både for deg som søker og for arbeidsgiveren med den ledige stillingen. Bedriften ønsker å være sikre på at de gjør et rett valg for ansettelsen. Husk å ta med deg din CV på arbeidsintervjuet eller jobbintervjuet.
Forbered deg litt. Gjør litt research om bedriften, les stillingsannonsen, se i gamle presseoppslag etc. eller spør andre om informasjon om bedriften.
Det er viktig at du vet litt om bedriften, du kan nemlig regne med et par kontollspørsmål som skal vise at dette er en jobb du bryr deg om. Førsteinntrykket bør ikke undervurderes. Vær velstelt, ha rene og hele klær. Møt opp våken og opplagt.
Det er fullstendig tabu å møte opp for sent. Det er omentrent bare nasjonale katastofer og dødsfall som godkjennes i slike tilfeller, derfor bur du kanskje sjekke bilen din i forkant. Det ville vært kjedelig om bilen sviktet, og om du frykter at bilen kan streike kan du enkelt kjøpe nye deler til bilen på 12bildeler.no eller andre nettbutikker som har ekstradeler til biler. Tyggegummi og snus er forbudt.
Enkete ganger er det to eller tre runder med jobbintervju. I slike prosesser er det vanlig å få tilbakemelding på hvor mange andre kandidater du er sammen i vurderingen med. I slike runder med flere jobbintervju eller stillingsintervju er det som oftest personlige egenskaper og din evne til å formilde dine svar på spørsmål under arbeidsintervjuet som er avgjørende.
Spørsmål du kan regne med å få på et stillingsintervju
Åpning: her er det vanlig med å åpne jobbintervjuet med å spørre om det gikk greit å finne fram og om du vil ha kaffe etc. Tips: det lønner seg å takke nei til drikke, da man gjerne er litt nervøs er det ekstra press å måtte gå på toalettet under stillingsintervjuet.
Hvorfor søkte du jobben? Her er det viktig at du svarer det samme som i søknaden.
Hull i CVen din: om du har åpninger i din CV vil du garantert få spørsmål om hva du gjorde i tidsrommet. Hold tungen rett i munnen her, arbeidsgiveren vil ikke ansette «tiltaksløse» folk.
Familiesituasjon: Om du har barn eller planlegger å få barn er viktige spørsmål for bedriften. Tips: de færreste ønsker ansette personer som planlegger å utvide familien med det første.
Utdanning og kurs: du vil få spørsmål om din kompetanse. Her er det viktig å relatere dine svar til den ledige jobben. Du vil også få spørsmål om karakterer og muligens fravær på skolen.
Relevant erfaring og tidligere arbeidsgivere: dette er kritiske spørsmål under jobbintervjuet. En arbeidsgiver ønsker vanligvis å ansette personer som har tenkt å bli en stund. Tips: er du direkte mislikt av en tidligere arbeidsgiver kan det lønne seg å utelate den fra CV’en eller forklare situasjonen, det kan hende bedriften ringer flere tidligere arbeidsgivere enn referansene før eller etter jobbintervjuet.
Hvorfor sluttet du? Arbeidsgiveren prøver her å avgjøre om du er en «stayer». Bedriften vil neppe ansette en som flakker omkring etter en bedre deal hele tiden. Tips: svar på spørsmål under jobbintervjuet som «utdanningen passet ikke mine ambisjoner» og «arbeidsgiveren var ikke rett for mine karriereønsker» kan være bedre svar enn «skolelei» og «likte ikke sjefen».
Hvorfor skal vi ansette deg? Dette er et spørsmål du garantert vil få og det er her du skal slå til. Tips: standard svar på dette spørsmålet under jobbintervjuet vil ikke imponere.
Har du spørsmål? Dette er også et standard spørsmål og en glimrende mulighet for deg å imponere med bakgrunnsinformasjon om bedriften ved å stille gode spørsmål.
Hvordan score på jobbintervju og få drømmejobben
Entusiasme og øyekontakt. Vær energisk og virk tillitsvekkende med å holde blikket på den du prater med under jobbintervjuet. Flakkende blikk under jobbintervju er ikke bra.
Evne til å lytte og svare på spørsmålene. Her er det viktig å få med seg spørsmålene og betydningen av dine svar. Prøv et lite øyeblikk å forstå hva arbeidsgiveren er ute etter.
Hva du kan tilføre bedriften om de ansetter deg. Dette er din «pitch» og det er her du skal fortelle hvorfor de andre jobbsøkerne ikke kan måle seg med deg. Ikke overselg.
Dine tidligere mål og prestasjoner. Om du har noe å skryte av så gjør det. Å ha fått til noe bra eller vært med på noe stort er kjempeflott og dette imponerer alle arbeidsgivere.
Å stille bra spørsmål under jobbintervjuet. Dette er en undervurdert måte å imponere på under jobbintervjuet: still spørsmål under arbeidsintervjuet som viser at du er forberedt.
Øv deg på jobbintervju. Få en bekjent til å drille deg på å svare kjapt og godt på spørsmål. Vi kan i tillegg anbefale denne YouTube-videoen og boken Job Interview Answers for gode tips.
Tips: følg opp jobbintervjuet eller arbeidsintervjuet
Det er viktig å følge opp jobbsøknaden og det viser initiativ og innsatsvilje om du følger opp med en telefon kort tid etter arbeidsintervjuet. Men vent en dag eller to, ikke ring rett etterpå. Skulle du få avslag på din jobbsøknad etter intervjuet er det viktig å spørre hvorfor. Be arbeidsgiveren være ærlig, ta til deg årsaken(e) og gjør forbedringer før neste runde.