Hva som må til for å bli en bookmaker

Lurer du på hva som kreves for å få jobb som bookmaker? Synes du det høres spennende ut å jobbe med pengespill og idrett? Sjekk om du har det som skal til for å lykkes som bookmaker!

Jobben til en bookmaker er å koordinere og håndtere spillaktiviteten til kundene. I Norge er det jo spesielle regler for pengespill og monopol, men i utlandet hvor det finnes flere aktører, vil man som regel enten jobbe i tippekiosk eller på et bestemt sted hvor det arrangeres hesteløp eller hundeløp eller lignende. Det er et yrke som tiltrekker seg personer med interesse for idrett eller pengespill. En flink bookmaker må kombinere god kunnskap om gambling med tilfredsstillende kundeservice, og skal gjerne være den utadvendte typen kombinert med en god forståelse for grunnleggende matematikk.

For å få seg jobb som bookmaker, kan man enten gå gradene fra kassen i tippekiosken og opp, eller så kan man prøve å komme seg inn i programmer som tilbys hos kjente spillselskaper. Målet med slike programmer er å filtrere ut potensielle kandidater og lære dem opp med riktig kunnskap for å gå inn i en rolle som bookmaker. Det finnes også andre stillinger i bransjen hvor man har ansvaret for å tilby beste odds på nett innen utvalgte idrettsgrener, og lignende roller.

Dette består rollen av:

Bookmakere jobber med å koordinere alle gamblingaktiviteter som går gjennom kontoret deres. Et av skillepunktene i denne bransjen er hvor kontoret ligger, altså om man jobber på en travbane eller i en tippekiosk. Arbeidsoppgavene vil variere avhengig av dette, men for det meste inkludere følgende:

·         utvikle og lære opp et team med kasserere

·         håndtere penger, ta imot pengespill fra kunder og betale ut gevinster

·         håndtere klager fra kunder (vanlig innen gambling!)

·         sette og oppnå salgsmål

·         balansere kontoer

·         utvise høy grad av kundeservice til enhver tid, og lære opp de som jobber i kassen til å gjøre det samme

Personlige egenskaper

Å bli en bookmaker er en vei som blir til mens man går den. Med andre ord finnes det ingen spesifikk vei du kan ta for å bli bookmaker. Det er ingen utdanning som garanterer deg en jobb som bookmaker. Rollen krever en miks av teknisk kunnskap, kundeservice, matematikk og interesse for sport. Det lærer man egentlig best etter man har fått jobben som bookmaker. Det er likevel sånn at det finnes egenskaper som øker sjansen for å få muligheten til å jobbe som bookmaker.

Dersom du har erfaring fra å jobbe med kundeservice eller i en butikk, vil det være en fordel. Hvis du har bestått matematiske fag på universitet eller høgskole vil det også hjelpe på. Hvis du har erfaring med ledelse av andre ansatte og opplæring, vil det definitivt være et pluss. Britiske National Careers Service har listet opp disse egenskapene som nødvendige for å lykkes som bookmaker:

·         en forståelse av forskjellige idrettsarrangementer og forhold som kan påvirke et resultat

·         en livlig, selvsikker og utadvendt personlighet

·         gode kommunikasjons-, forhandlings- og kundeserviceferdigheter

·         evnen til å styre og lede et team

·         evnen til å forstå spillreguleringer

·         bevissthet rundt sikkerhetsproblematikk

·         evnen til å utføre matematiske beregninger raskt

·         god tidsstyring og gode organisatoriske ferdigheter

·         grunnleggende dataferdigheter

·         ærlighet, integritet og pålitelighet

Hva de forskjellige bettingselskapene krever av bookmakerne sine vil variere stort. Noen fokuserer mest på ledelseserfaring, mens andre er mer opptatt av de matematiske ferdighetene til potensielle kandidater. Det vil også avhenge av om man skal jobbe alene som bookmaker, eller om man skal gå inn som en del av et team.

Du kan forvente å måtte bestå en grunnleggende mattetest som en del av intervjurunden for å få jobben som bookmaker. Her er det stort fokus på prosentregning og beregning av odds og utbetalinger. I noen tilfeller, dersom alt annet er på plass, kan man få opplæring på dette feltet av arbeidsgiveren. En ting er sikkert: å jobbe som bookmaker er aldri kjedelig!