FINNER ikke arbeidskraft

Grønnsaker, frukt og bærsorter høstes hvert år av importert arbeidskraft, og er det ikke nok arbeidere lar man heller maten råtne på rot. Spesielt i Finland faller dette mange tungt for hjertet.

I snart en mannsalder har de skandinaviske landene importert sesongarbeidere for å høste frukt og bær. I år der arbeiderne av en eller annen grunn har vært forhindret i å komme, har man heller latt bærene råtne på rot enn å plukke dem selv. Til tross for økende arbeidsledighet nekter fortsatt etniske skandinaver å ta dårlig betalte jobber som hagearbeid og bærplukking.

Asiater og ukrainere på venteliste

Tre tusen bærplukkere fra Thailand venter spent på om de får visum til neste sommers bærplukking. Arbeiderne fra smilet land er ikke alene om å arbeide i Skandinavia. Bare i Finland alene teller man seksten tusen sesongarbeidere fra seks land utenfor EU. I turbulente tider med stengte grenser risikerer bøndene at frukt og bær råtner på rot fordi ingen vil plukke dem.

Det finske ministeriet for jordbruk og skogsdrift appellerer nå til finsk ungdom om de kunne tenke seg å stille opp, men ifølge nettsteder som lainaverkko.fi er det uaktuelt. De unge mener staten burde subsidiere, eller at bøndene betaler høyere lønn, selv om det innebærer at de mister fortjenesten. Uansett ser ikke ungdom noe poeng i at det er de som skal betale for dårlige tider.

Den finske utenriksministeren Pekka Haavisto fra det grønne partiet har vært i forhandlinger med Ukraina, og tilbudt seg å sette opp et eget charterfly med arbeidere. Ukraina sender fra før flere arbeidere enn noe annet land til Finland. Arbeiderne er kompetente, kjenner godt til det som skal høstes, og har erfaring med lokalt vær og temperatur. 

Ingen lys i tunnelen

Den finske ministeren for jordbruk og skogsdrift, Jari Leppä fra sentrumspartiet, mener staten ikke kan gå inn med ekstra midler fordi frukt og bær ikke er en prioritert oppgave.

Bonden Esa Rannikko har dyrket vannmeloner i mer enn tyve år. Han peker på at befolkningen er for godt vant, og tror ikke denne saken får noen løsning de kommende år. 

Mange hevder det er umoralsk at Finland tillater underbetalte asiater å høste frukt og bær. Likevel er det ingen vilje hos studenter og arbeidsledige til å plukke frukt og grønnsaker selv. De spiller heller morsomme online spill hjemme, og tjener kanskje mer på å spille slotsbandit.dk enn på bærplukking? Det går med andre ord mot en hard vinter i Finland.

For slitsomt 

Mange bønder hevder også at frukt og bærplukking egentlig ikke er så dårlig betalt som mange skal ha det til. Mange asiater gjør gode penger på bærplukking, men de har stor utholdenhet og et høyt aktivitetsnivå. De jobber fort, hardt og tar få pauser. Dessuten er de aldri redd for overtid uten ekstra betaling. Slikt blir det penger av.

Mange i Finland, Norge og Sverige bekymrer seg nå for om neste års syltetøy kommer på bordet. For alle vil ha lokalt produsert syltetøy. Multer finnes for eksempel bare i Skandinavia, og vil være umulig å erstatte. Uten multekrem til jul kan misnøyen begynne å bre seg i befolkningen, og det er det ingen som er tjent med.