Jobbsøk i koronatider

Å være jobbsøkende i krisetider er en stor utfordring. En av grunnene er at det finnes flere jobbsøkere, samtidig med at antallet av ledige stillinger har fallet merkbart.
Statistikker fra NAV viser, at antallet jobbsøkende i Norge har fallet kontinuerlig i løpet av de siste uker og måneder. Ved utgangen av juli 2020 var der registrert 232.700 ledige, delvis ledige og arbeidssøkende på tiltak, 39.600 færre end i juni måned. Sammenlignet med da samfunnet stengte ned i mars og arbeidsledigheten toppet med over 10 prosent og 433.000 registrerte ledige, er der plass for optimisme.

Det raske fall i arbeidsledighet skyldes den gradvise gjenåpningen av samfunnet siden mai og der har vært registrert størst nedgang innen reiseliv og transport.
Men sammenligner vi disse tallene med tallene fra i fjor, har vi fortsatt en lang vei å gå.

3 gode råd til deg som søker jobb

  1. Tilpass dokumentene dine

Når man konkurrerer mot mange ansøkere om samme jobb, er det ennå viktigere å ha dokumentene på plass. Dette innebærer selvsagt, at de er fullstendige, feilfrie og ikke minst aktuelle. I tillegg er det en fordel å kunne fremheve seg positiv i forhold til andre søkere. Dette kan du gjøre idet du ved å skrive en motivert søknad.

  • Vær tidlig ute

Søknadsfristen på ledige stillinger pleier å være lang, ofte har man 4 eller flere uker til å sende inn søknaden. Men ikke alltid vent til siste liten! Mange virksomheter beretter, at antallet av søkere har steget betydelig. Dette kan føre til, at jobbannonsen blir tatt ned før søknadsfristen egentlig er over. Det gjeller om å være fort, hvis man har funnet en stilling man er interessert i. Ikke vent for lenge, ellers går du kanskje glipp av drømmejobben din.

  • Vær synlig på nett

Hva gjør vi, når vi gjerne vil finne ut av mer om en person vi nettopp har møtt? Riktig, vi bruker søkefunksjonen på nettet. Om enten det er en kjent søkemaskin eller en av de mange sosiale medier de fleste av oss er brukere av. Ikke annet gjør personalsjefen når han/hun har en interessant søknad liggende foran seg. Derfor er det viktig å være synlig på nett og ha en oppdatert profil. Kjente og populære plattformer er eksempelvis Xing eller LinkedIn.
Men ikke alle Social Media posts er vært å dele med en potensiell ny arbeidsgiver. Vær oppmerksom på å begrense delingen av blant annet festlige bilder med alkohol til venner og familie.

Prioriter og kartlegg målene dine

Er man arbeidssøkende føler man ofte press, både fra familie og venner, men mest av alt føler man denne uroen endelig å ville komme i gang igjen. Dette har selvsagt også økonomiske årsaker, ikke minst når man har barn, hus eller andre månedlige utgifter. Mange sender derfor ut søknader uten å tenke over, hva de er villige til å ofre for den nye jobben. Er jeg virkelig villig til å flytte til en annen by? Har jeg lyst og råd til å pendle så langt hver dag?
Ta deg den tiden og kartlegg målene dine. Prioriter, ikke minst utgiftene, mens du er på utkikk etter jobb. Der er mange penger å spare ved å planlegge innkjøp av dagligvarer for uka som kommer. Lag god mat hjemme, fremfor å bestille noe eller spise junkfood, snuser du, kan du bestille billig snus på nett, fremfor å kjøpe det i butikken. Unngå å ta bilen, men bruk hellere sykkelen, kom deg ut i naturen eller bare gå deg en tur for å hodet fritt.
Uansett hvor du er i landet, er du aldri langt unna flott turterreng. Ikke uten grunn har vi nordmenn helt fra tidlig barndom lært: Ut på tur, aldri sur.